Ομιλία Παρασκευή, 16 Μαϊου, 2014 ώρα 18.00

Posted on Updated on

Θέμα: Είναι εξ Αιγύπτου ή εκ Βαβυλώνος το Ηλιακό Μινωϊκό Ημερολόγιο;
Ομιλητής: Αλέξιος Πλιάκος, Μαθηματικός,E.K.Π.Α

Βιογραφικό και  περίληψη της ομιλίας του Κυρίου Πλιάκου

Ο Αλέξιος Πλιάκος του Απόστολου τελείωσε Μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1965. Σπούδασε Επιχειρησιακή Έρευνα και Στατιστική (Operational Research and Statistics) στο τότε Cranfield College και τώρα Cranfield University, στην Αγγλία, το 1967-1968. Εργάστηκε στο τμήμα Οικονομικοτεχνικών Ερευνών της British Steel Corporation S.A. 1968-1970, όπου εκπονήθηκαν μαθηματικά μοντέλα ορισμένων διαδικασιών. Στην Ελλάδα εργάστηκε στο τμήμα Επιχειρησιακής Έρευνας και Στατιστικής του Ο.Τ.Ε. μέχρι το 1995. Παράλληλα εργάστηκε (1970-1973) στο τμήμα Έρευνας της Αγοράς στην M.R.C. “Market and Research Consultants”, προσομοιάζοντας μεταβλητές οικονομικών ή άλλων δεδομένων ενός οικονομικού ή άλλου φαινομένου με μαθηματικά πρότυπα (εξισώσεις, αλγόριθμοι, προσομοιώσεις (simulations)). Έτσι γίνεται η μελέτη των επιπτώσεων κάθε μεταβλητής του φαινομένου (κόστη, ύψος αποθεμάτων, ανθρωποημέρες, συνέργιες κ. α.) στο συνολικό αποτέλεσμα της εικονικής διαδικασίας και έτσι από τους διοικούντες λαμβάνονται σωστότερες αποφάσεις.

Το κύριο αντικείμενο της έρευνάς του (από το 2007) είναι τα προϊστορικά Σεληνιακά, Σεληνοηλιακά και Ηλιακά ημερολόγια που ανέπτυξαν ορισμένοι πολιτισμοί π.χ. στην Ιρλανδία, στα Γαλλοισπανικά σπήλαια, στην Γερμανία, στο Αιγαίο και στο Ισραήλ. Πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο, «Μινωικά Ημερολόγια σε Κέρνους (2300-1100- π. Χ.)», όπου με τη λογική και τον αντίστοιχο κέρνο αυτός αποκωδικοποιείται (κάτω από προκαθορισμένες προϋποθέσεις) σαν (κάποιου τύπου) ημερολόγιο. Στην βιβλιογραφία του βιβλίου αυτού, αναφέρονται και άλλες 6 εργασίες του συγγραφέα που έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή Συνέδρια στην Αθήνα. Επίσης δίδονται ακόμη και (λυμένες) ασκήσεις πάνω σε αυτά.

Σε ένα άλλο βιβλίο του, ο συγγραφέας θα επεκτείνει την έρευνά του σε κέρνους ή τεχνουργήματα, που βρίσκονται έξω από την Μινωική Κρήτη. Η έρευνα συνεχίζεται με μερικά εκθαμβωτικά αποτελέσματα πλην όμως αδημοσίευτα ακόμη.

Σε ένα άλλο βιβλίο του ο συγγραφέας θα αναλύσει το πώς και από πού προέκυψε το σχήμα του κάθε γράμματος της αλφαβήτα και γιατί το Α προφέρεται Α, το Β, Β, κ.ο.κ. Επίσης θα αποδείξει ότι οι Ελληνικές δίφθογγοι έχουν προκύψει από αλγόριθμο και δεν έχουν συνδυαστεί τυχαία!

Σε ένα άλλο βιβλίο του, ο συγγραφέας θα καταγράψει και θα εξηγεί αγγλικές λέξεις που προέρχονται από τα Ελληνικά και έχουν την ίδια έννοια. Οι λέξεις αυτές ΔΕΝ έχουν καταγραφεί ούτε στα βιβλία της κυρίας Α. Τζιροπούλου ούτε σε εκείνα του κυρίου Αρ. Ε. Κωνσταντινίδη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s